RAD Direktvetőgépek

Egyedülálló hatékonyságú vetés extrém körülmények között is!


"A RAD vetőgép koncepciója 2012-ben született meg bennem, amikor 15 hektáros kistermelőként  saját direktvetőgépet szerettem volna vásárolni a talajmegújító koncepció szerint művelt földemre.

Nem találtam sehol kisgazdasági méretben elérhető árú vetőgépet, ezért elkezdtem a barkácsolást. 

Az elképzelésem alapja az volt, hogy a vetőmag a lehető legjobb környezetbe kerülhessen, a lehető legegyszerűbb megoldással - erre a Technotill megoldása tűnt a legígéretesebbnek.

A RAD egyedi magtömörítésének koncepciója a kanadai Technotill családi vállalkozás ötletének továbbfejlesztése. Próbáltam tőlük beszerezni a vetőegységet, de nem jártam sikerrel, ezért az első vetőgép prototípust egy Amazon D7 vetőgép alá építtettem, Kanadából importált AtomJet CB15 kapákkal szerelve, rugós kultivátor szárakra, egyedileg készített tömörítőkerettel.

Az első vetések után kiderült, hogy az ötlet jó, de a kivitelezés még igényel némi finomítást, mert sokat túrt a vetőgép, nagy volt a vetősorok ellenállása és túl széles volt az amerikai mintára készített sortáv. Az alacsony vonóerő és súly pedig fontos egy kis erőgépekkel dolgozó gazdaságnak.

Magyar gépgyártókkal évekig igyekeztem együttműködést találni a vetőgép kifejlesztésére és gyártására, de mindegyik elutasította a közreműködést.

Szerencsémre 2015-ben találkoztam ferencszállási előadásomon Kaszás Gellérttel, aki a Vajdaságban egy kis lakatosüzemben dolgozott és megkezdtük az azóta is sikeres együttműködést.

A RAD vetőgép 2016 óta készül és a talajmegújító gazdák egyre növekvő tábora használja a magyar nyelvű régióban, Vajdaságtól Magyarországon át Erdélyig.

A RAD vásárlói a legváltozatosabb talajkörülmények között termelnek, a legkötöttebb rizsföldektől a pósza homokig, a szőlősgazdáktól a gyepgazdálkodókon át a szántóföldi termelőkig - a gép működése mindenhol bevált."

Kökény Attila